Je bekijkt nu Eten & Drinken

Eten & Drinken

Getuige het grote aantal Griekse restaurants in Nederland – elk zichzelf respecterend stadje of dorp heeft er minimaal een – zijn wij Hollanders gek op de Griekse keuken. Terecht! Carnivoren als de meesten van ons zijn, is de Griekse keuken bij uitstek geschikt voor ‘De Vleescheter’.
Wat ook mee helpt, zijn de hoeveelheden. Heb je in Nederland wel eens moeite om je bordje leeg te eten, hier is dat alleen maar erger. De Griekse gastvrijheid gebiedt eigenlijk zoveel voedsel te serveren dat het niet op gaat. Wat heet erg?
Natuurlijk is Corfu in dit opzicht niet anders dan de rest van Griekenland. Ook hier kijkt men niet op een onsje meer of minder.
Verder kent de Griekse keuken een reusachtige verscheidenheid aan voorgerechten, mèzes genoemd. Veel vegetarisch, een grote variatie in kaasgerechten (waarvan Feta natuurlijk de bekendste is) en al het andere lekkers dat er voorhanden is. Weet je niet wat te nemen? Bestel een zogenaamde ‘pikilia’, een uitgebreide en gevarieerde hoeveelheid ‘voor elk wat wils’ voorgerechten, hetzij vis, hetzij vlees. Je eet je buikje rond. Check hier onder een lijst van prima restaurants op Corfu.

De eigen keuken van Corfu

Wat echter wel bijzonder is? Corfu heeft haar eigen gerechten! Deels vanwege de Venetiaanse bezoekers die Corfu in een grijs verleden met een bezoekje vereerden, zul je in de taverna’s en restaurants op Corfu bijvoorbeeld veel pastagerechten en andere Italiaanse invloeden tegen komen. Daarbij heeft Corfu een keur aan eigen traditionele gerechten en specialiteiten welke je op andere eilanden niet tegen komt, of men heeft het daar overgenomen van Corfu.

Corfu specialiteiten

  • Κεφτέδες (Keftedes) – Traditionele Ionian gehaktballetjes
  • Παστιτσάδα (Pastitsada) – Vlees in rode saus met pasta
  • Παστίτσιο (Pastichio) – Macaroni taart met lagen vlees, pasta en béchamel saus
  • Γιουβέτσι (Youvetsi) – Lam (of rundvlees) met pasta gekookt in de oven
  • Σοφρίτο (Sofrito) – Kalfsvlees in knoflooksaus
  • Στιφάδο (Stifado) – Rundvlees (of konijn) met mini uien in rode saus
  • Μπουρδέτο (Bourdeto) – Vis geserveerd in pittige rode saus
  • Μπιάνκο (Bianco) – Vis met gekookte aardappels gekookt in witte saus
  • Μπιφτεκι (Bifteki) – Ook wel hamburger genoemd, erg grote maar heerlijke gehaktbal

Maar een lekkere kipsouvlaki is natuurlijk ook niet te versmaden!

Vis en Corfu

Corfu en Verse Vis: vanzelfsprekend kan je lekker vis eten op een eiland. Corfu, dat zich in rijke visgronden bevindt, biedt de gastronoom op dit gebied veel plezier. Dagelijks wordt er door de Corfiotische vissers geoogst, wat in de echte visrestaurants resulteert in verser dan vers. Ook de kleine familierestaurantjes serveren vaak uit eigen vangst, in het kader: vanochtend zwom hij nog. Vavilas in Arillas is een van die restaurants waar je zomaar verse inktvis of ander zee delicatessen op je bordje krijgt. Visrestaurant Karidis in Boukari staat wijd en zijd bekend om zijn verse visgerechten. Als je er van houdt natuurlijk. Mij zul je niet gauw in een visrestaurant tegen komen.

Drank en Corfu

Griekenland heeft geen grote wijntraditie als bijvoorbeeld Frankrijk of Italië. Ook Corfu staat niet bekend om haar uitstekende wijnen. Toch weten ze heel goed wat lekker is. Misschien is de Griekse wijn wel zo lekker dat men besloten heeft het niet te exporteren, maar gewoon allemaal zelf op te drinken. En aan hun gasten te serveren natuurlijk.
De meeste bewoners van Corfu hebben altijd wel een eigen voorraadje huisgemaakte wijn. Wat wil je, met zoveel uren zon per jaar? Vanzelfsprekend heb je dan je eigen wijngaard. Regelmatig krijg je in restaurants en taverna’s de zogenaamde home made wine aangeboden. Kan je rustig doen, de Griek houdt van lekker.

Bier kennen ze ook in Griekenland. Gelukkig maar, na een lange wandeling of een dag aan het strand is het een genot om op een terrasje of je eigen balkon een te gek gekoeld goudnatje achterover te slaan. Amstel en Heineken hebben ze allemaal, maar doe dat nou niet. Wijk eens een beetje van de platgetreden paden af en neem een Grieks biertje. Mythos is wel de bekendste en inderdaad heel goed. Maar ook een Alfa is een weldaad voor de dorstige Corfu-bezoeker. Fix, zowel het pils als de donkere, doet het ook uitstekend bij een saganaki of souvlaki.
Heel bijzonder – en heerlijk – is een op Corfu gebrouwen natuurbier genaamd Real Ale. Geen kunstmatige toevoegingen, geen trucks, echt bier. Kijk hier voor informatie over de brouwerij in Arillas en de verschillende soorten die er zijn. De moeite van een bezoekje waard!

Een andere typisch Griekse alcoholische lekkernij is natuurlijk Ouzo. Dit drankje moet je een keer geproefd hebben, eerder mag je niet terug naar Nederland. Geloof mij maar, er zijn weinig betere vormen van tijdverdrijf dan bij nacht en ontij onder de heldere sterrenhemel in goed gezelschap zitten mijmeren over de zin en onzin van het leven, geïnspireerd door dit lekkere geestrijk nat.
Persoonlijk ben ik meer een liefhebber van Tsipouro. Gemaakt van de druivenrestanten van wijn en 40% alcohol krijg je een heerlijk straffe borrel die nog wel het meeste lijkt op jenever. Als je bij een restaurant of bar een tsipouro bestelt dan krijgt de ober een glimlach van oor tot oor. Meneer is een echte Griekenlandliefhebber!
Voor de cognacliefhebber is Metaxa een must. Ben je nieuw op dit gebied dan kan je gerust een 3-sterren nemen. Gewoon een beetje mixen met Cola of Up, meer niet. Maar ben je van het deinende bolglas in de hand om het amber gracieus te openen, dan kan je beter een 5-sterren nemen. Heb je Connaisseur in je passpoort staan bij ‘Beroep’ dan doe je goed aan een 7-sterren Metaxa. Of er een engeltje over je tong piest.
Voor de dames hebben de Corfioten Kum Kouat ontwikkeld. Al is er niets mis mee als je het als man ook lekker vindt hoor. Deze prachtige likeur vindt zijn oorsprong in Corfu en wordt gemaakt van de gelijknamige vrucht, die alleen op Corfu voor komt. De omgeving van Nymfes (noord Corfu) is rijk aan Kum Kouat bomen en het is een lust voor het oog daar eens een dagje rond te hangen.
Een waarschuwing is hier op zijn plaats: ondanks de zoete smaak en de limonade-achtige kleur, is het fel oranje drankje pittig voorzien van alcohol. Voor je het weet, spreek je vloeiend Grieks.