Je bekijkt nu Foto Museum

Foto Museum

corfu_fotomuseum_01
corfu_fotomuseum_03
corfu_fotomuseum_04
corfu_fotomuseum_02
corfu_fotomuseum_05
corfu_fotomuseum_08
corfu_fotomuseum_07
corfu_fotomuseum_06
corfu_fotomuseum_10
corfu_fotomuseum_11
corfu_fotomuseum_12
corfu_fotomuseum_09
corfu_fotomuseum_14
corfu_fotomuseum_16
corfu_fotomuseum_15
corfu_fotomuseum_13
corfu_fotomuseum_17
previous arrow
next arrow
corfu_fotomuseum_01
corfu_fotomuseum_03
corfu_fotomuseum_04
corfu_fotomuseum_02
corfu_fotomuseum_05
corfu_fotomuseum_08
corfu_fotomuseum_07
corfu_fotomuseum_06
corfu_fotomuseum_10
corfu_fotomuseum_11
corfu_fotomuseum_12
corfu_fotomuseum_09
corfu_fotomuseum_14
corfu_fotomuseum_16
corfu_fotomuseum_15
corfu_fotomuseum_13
corfu_fotomuseum_17
previous arrow
next arrow

Genieten van historisch Corfu

Wie van fotograferen houdt, zit goed op Corfu. Dat weet een kind. Wie van historie en fotograferen houdt, kan zijn genot helemaal niet op tijdens zijn vakantie op Corfu! Huh? Grieken en historie? Dat gaat nauwelijks samen, weet iedereen die wel eens vaker op Corfu geweest is. Veel Grieken zijn zich alleen nog bewust van hun grote historie zo’n 2300 jaar geleden toen Alexander de Grote zijn naam eer aandeed en de wereld aan zijn zegekar bond. Het meer recente verleden zegt de gemiddelde Griek echter niet zoveel. Het vlees is beter dan de benen, is zijn credo. En hij trekt een plastic kuipstoeltje in de schaduw en schenkt zich een ouzo in.
Gelukkig bevestigen uitzonderingen de regel. In Lakones is een heus fotomuseum! Het initiatief werd genomen door Vassilis Michalas, een bekende verschijning in westelijk Corfu en ver daarbuiten. Vasilis is namelijk niet alleen taxichauffeur, maar ook conservator van het fotohistorisch museum van Corfu Omdat het verse verleden van Lakones verloren dreigde te gaan, heeft hij de bewoners gevraagd hem hun oude foto’s ter beschikking te stellen. Tot zijn eigen verbazing werd hij bedolven onder honderden herinneringen in sepia en zwart wit.

Schitterende collectie bewoners van Corfu

Elke bezoeker zal verbaasd staan van de enorme hoeveelheid schitterende foto’s die een duidelijk beeld schetsen van de vroegere inwoners van dit in het noordwesten van Corfu gelegen dorpje boven Paleokastritsa en hun bezigheden.
Van elke belangrijke gebeurtenis die in en om Lakones heeft plaats gevonden zijn foto’s gemaakt – vele door Vasilis zelf – en zorgvuldig bewaard gebleven.
Zo zijn er bijvoorbeeld foto’s uit de vroege jaren 50 te zien van vrouwen in traditionele klederdracht, allen een grote kei op het hoofd dragend. Deze dames waren op eigen initiatief verantwoordelijk voor de aanleg van het eerste pad van Lakones naar het lager gelegen Paleokastritsa. Het gewicht van rond de 50 kilo per steen in aanmerking genomen, mag het een wonder heten dat de bevolking van Lakones niet is uitgestorven, want deze vrouwen moeten altijd hoofdpijn gehad hebben. En als deze robuuste dames al eens hoofdpijnvrij waren, waren ze vast te moe om zich voort te planten.

Corfioten centraal in de collectie

Verder zijn er veel collages van festiviteiten, speciale gebeurtenissen, de meeste vreugdevol, andere rampzalig, vieringen en zo voort. Maar vooral veel foto’s van … mensen. En dan van die prachtige sepia gekleurde foto’s van dorpsbewoners die schuchter de lens in kijken. Enerzijds omdat veel foto’s gemaakt zijn in een tijd dat een fotocamera nog redelijk onbekend was. Anderzijds omdat de fotograaf toentertijd zijn slachtoffers streng verbood om te lachen. Er gaan geruchten dat fotografen in die tijd, halfgoden als ze waren, hun objecten grof beledigden, uitscholden en zelfs sloegen als er iets van een glimlachje te zien was. Lachen hoorde niet, maakte de kiekjesman je duidelijk en dat is aan de strakke bekkies goed te zien. Veel van de tentoon gestelde foto’s kunnen vandaag de dag zo in je paspoort.
Het pronk-stuk van de collectie vindt schrijver dezes toch wel de schitterende prent van een in Griekenland bekende actrice, waarvoor zelfs een eenvoudige shrine is opgericht. Wat een gratie, wat een lach, wat een persoonlijkheid, wat een levenslust, wat een charme, wat een … schoonheid! Ze is al jaren dood, maar iedereen die haar afbeelding in dit unieke museum gezien heeft, zal haar nooit meer vergeten.
Het fotomuseum in Lakones kan op afspraak bezichtigd worden. Bel voor een afspraak met Vassilis Michalas: +30 26630 41269 of +30 694 4621938.

Dit bericht heeft één reactie

Reacties zijn gesloten.