Je bekijkt nu Nieuwe Fort

Nieuwe Fort

corfu_nwefort_05
corfu_nwefort_04
corfu_nwefort_06
corfu_nwefort_02
corfu_nwefort_01
corfu_nwefort_03
corfu_nwefort_09
corfu_nwefort_11
corfu_nwefort_08
corfu_nwefort_07
corfu_nwefort_10
corfu_nwefort_13
corfu_nwefort_16
corfu_nwefort_14
corfu_nwefort_15
corfu_nwefort_17
corfu_nwefort_12
corfu_nwefort_20
corfu_nwefort_21
corfu_nwefort_19
corfu_nwefort_23
corfu_nwefort_18
corfu_nwefort_22
previous arrow
next arrow
corfu_nwefort_05
corfu_nwefort_04
corfu_nwefort_06
corfu_nwefort_02
corfu_nwefort_01
corfu_nwefort_03
corfu_nwefort_09
corfu_nwefort_11
corfu_nwefort_08
corfu_nwefort_07
corfu_nwefort_10
corfu_nwefort_13
corfu_nwefort_16
corfu_nwefort_14
corfu_nwefort_15
corfu_nwefort_17
corfu_nwefort_12
corfu_nwefort_20
corfu_nwefort_21
corfu_nwefort_19
corfu_nwefort_23
corfu_nwefort_18
corfu_nwefort_22
previous arrow
next arrow

Kerkyra – Corfu

Het Nieuwe Fort – dat eigenlijk Sint Marks Fortress heet – is, zoals wel meer forten, gebouwd op een heuvel aan de havenkant van Corfu Stad. Oorspronkelijk doel was natuurlijk om Corfu te beschermen tegen al te opdringerige volken en zeerovers. Staande op het hoogste punt zie je gelijk dat dit niet gek gevonden was, want je hebt een fantastisch zicht over de wijde omgeving. Je voelt je nietig, als klein stofje op een weegschaal, als je op die enorme kluit beton en stenen staat. Want dat is het, een enorm bouwsel.
De stad ligt onder je als een prachtig schilderij, met het Oude Fort op de achtergrond. De oude haven van bovenaf is ook leuk om te zien, net als Venizelou Park, de Ionische Zee en het vasteland van Griekenland. Je wilde het en je krijgt het dus ook. Vergeet je camera niet mee te nemen! Vandaag de dag is het een goed bezochte attractie voor toeristen die tijdens hun vakantie op Corfu cultuur willen snuiven.
Het fort heeft niet echt een verdedigende functie meer want van de Turken, de Venetianen, de Fransen en de Britten is niet veel meer te vrezen. Helaas is het fort niet groot en sterk genoeg gebleken om de bewoners van Corfu te beschermen tegen de meest kwaadaardige, wrede en niets ontziende vijand, de EU.

Corfu geschiedenisles.

Het duurde even voor het Nieuwe Fort, dat zeer oud is, klaar was. De Venetianen startten de bouw in 1572, zo’n 70 jaar later werd er door de Fransen een kratje pannenbier opengetrokken, en pas in 1645 werd door de Britten de laatste steen gelegd. Er was natuurlijk nog geen Karwei of Gamma op het eiland en dat zou een verklaring kunnen zijn dat het zo’n 80 jaar duurde voordat de nieuwe trots van Corfu in gebruik kon worden genomen. Maar eerlijk is eerlijk, het is wel een stukje vakwerk. Nou, zeg maar, stuk vakwerk.Het staat nog altijd in volle glorie de omgeving van Corfu Stad te verfraaien.
De officiële benaming mag dan wel The Fortress of Saint Mark zijn, iedereen kent het als het Nieuwe Fort. Hoezo nieuw? Het staat er al eeuwen! Goede vraag, maar het antwoord is van verrassende eenvoud. Op Corfu hebben we ook nog het Oude Fort. Je kunt het zien als je het nieuwe fort bezoekt. Misschien zie je wel vrienden staan, dan kan je zwaaien naar elkaar. Overigens is het Oude Fort ook zeer de moeite van het bezoeken waard. Bezoek beide forten niet op één dag, want het is al een hele krachttoer om één van beide forten te beklimmen.


Twee identieke bastions vormen het hoofddeel van het Nieuwe Fort. Ook de twee ingangen, een aan de kant van de vis- en groentemarkt en een aan de kant van de Joodse Wijk, zijn nog in prima staat. Aan de kant van de eerstgenoemde ingang prijkt op een vestingwal nog fier het wapen van Galinotatis. Voor degenen die niet opgelet hebben tijdens geschiedenisles: de gevleugelde leeuw van Sint Markus. Je kunt je bezoek gelijk combineren met eem bezoek aan de Markt, die op alle dagen behalve zondag gehouden wordt. Wil je aan de andere kant naar binnen dan is het verstandig dit te combineren met een prachtige wandeling door de Joodse buurt van Corfu Stad.

Dit bericht heeft 2 reacties

Reacties zijn gesloten.