Je bekijkt nu Vakantietips

Vakantietips

Ondanks dat Griekenland in Europa ligt, zelfs onderdeel is van de EU, zijn een boel dingen anders dan in Nederland. Heel anders soms! Je bent toch een beetje in den vreemde, zoals dat zo mooi heet. Daarom hebben we een lijstje opgesteld met wat zeden en gewoontes, tips en aanbevelingen, waarschuwingen en verboden die opgeld doen in Corfu Griekenland. Lees het door en geniet nog meer van je vakantie op Corfu, het Groene Eiland van Griekenland!

Elektriciteit op Corfu
Is gewoon 220V, zoals wij dat gewend zijn. Je hoeft dus geen speciale adapters mee te nemen. Al kan het wel eens gebeuren dat je een stopcontact aantreft met een aardingspin. Voor onze stekkers is dat echter geen probleem. Wel is het handig als je een driewegstekker meeneemt om bijvoorbeeld je laptop aan te sluiten, of andere apparaten die elektriciteit gebruiken. Drieweg of niet, er helpt geen lieve moeder aan als de stroom uitvalt. Een fenomeen wat soms wel eens voorkomt bij zwaar onweer. Maar dan zit je toch op je balkon te kijken naar de enorme bliksemflitsen en de dreigende lucht.
Water drinken
Kraanwater drinken tijdens de vakantie kan, maar wordt niet aangeraden. Vanwege een hoge mineraalinhoud kan het een uitwerking op de darmen hebben die niet gewenst is. Al kan het je overtollige vakantie kilo’s beperken, je wilt het niet. Koop je water dus maar bij de supermarkt en bespaar kosten op de apotheek. Of, als je het treft, je kunt je water tappen bij de vele watertapstations die Corfu rijk is. De meeste dorpjes op het eiland hebben in (de buurt van) het centrum een watertap waar je heerlijk vers water kunt tappen. Gratis!
Siësta
Zoals het Zuid Europeanen betaamt, houden ook veel Grieken er vroeg in de middag even mee op. Op het heetst van de dag zitten ze met het gezin aan tafel en doen daarna een dutje. Goede gewoonte, die in Nederland ook ingesteld moet worden. Je zou zelf ook even rust kunnen nemen. Sta dus niet vreemd te kijken als je ziet dat plaatselijke winkeltjes ’s middags een paar uur gesloten zijn. Je hoeft niet teleurgesteld te zijn dat je je geld niet uit kan geven, na zessen zijn ze weer tot diep in de nacht open.
Shoppen op Corfu
Het zal iedereen opvallen dat je zelfs in de kleinste dorpjes nog wel een juwelier vindt. In Corfu Stad struikel je er zelfs over (naar verluid bevinden er zich minimaal 350 juweliers in de stad). Heb je dus wat goed te maken dan kan je daar terecht. Het goud is van prima kwaliteit (14 karaats) en het design is ook schitterend, met de vaak terugkerende Griekse meander.
Zoekt en gij zult vinden. Er zijn veel prima handgemaakte producten te koop op Corfu. Verwacht niet dat een ‘echte’ leren tas van Vutton voor €7,50 in jouw bezit komt, al wil men je dat wel laten geloven. Ook de Armani riemen die voor €5 per twee van eigenaar wisselen, hebben een aura van namaak en afbraak. Vind je echter de originele leershops – niet van die leershops die je in roze buurten tegenkomt – dan kan je een goede koop doen.
Ook typisch Corfiotische producten als olijfolie, olijfhouten voorwerpen en olijfzeep staan in enorme hoeveelheden uitgestald. Aardig om te zien hoe het assortiment van de verscheidene aanbieders allemaal uit dezelfde fabriek lijken te komen, wat waarschijnlijk ook zo is. Wil je iets unieks dan kan je beter naar een van de Olive Wood Workshops in het binnenland van Corfu gaan. Een aanslag op je portemonnee, maar de grillige vormen en woeste vlammen in het hout zijn prachtig en het gaat een levenlang mee.
Loven en bieden, ook wel afpingelen genoemd, is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanje niet gebruikelijk op Corfu. Kan het zijn dat je een Spaanse winkelier beledigt door niet af te dingen, hier kan de winkelier zich ongemakkelijk voelen als je ferm onder de prijs wilt betalen. Niet dat hij je gelijk aan zal vliegen, maar hij is wel teleurgesteld in je. Vaak zal hij zelf aangeven of er te onderhandelen valt. Doet hij dat niet dan kan je voorzichtig glimlachend voorstellen of je het voor ‘a special price’ kunt krijgen. Noem hem dan bij voorkeur Filè Mou, wat ‘mijn vriend’ betekent.
Vergis je niet door Fili Mou te zeggen, want dan vraag je een kusje. Is de verkoper een prachtige dame dan is de ramp te overzien. Staat er toevallig een baardig type met klotsende oksels en adem als een gasbel achter de toonbank dan kan je dat de nodige hoofdbrekens kosten.
Zwembaden op Corfu
De meeste zwembaden die je bij vakantie accommodaties ziet, zijn vrij toegankelijk. Echt waar. Voel je dus niet bezwaard desnoods dagelijks je baantje te trekken in het zwembad van de buurman. Dat neemt niemand je kwalijk, de Griekse gastvrijheid beperkt zich niet tot betalende gasten. Je kunt vaak zelfs gratis gebruik maken van de aanwezige ligstoelen en parasols.
Neem echter geen eten en drinken van buiten mee. Allereerst staat het wat al te zuinig, ten tweede kan de eigenaar een forse boete van de belasting krijgen als hij geen bonnetje kan overleggen bij een controle. Dat wil je niet op je geweten hebben. Het siert de Nederlandse toerist om zelfs enkele consumpties bij de zwembadbar te kopen.
Griekse Tijd
Tijd is een ander begrip dan in Nederland als je op vakantie bent op Corfu, zul je merken. Een Grieks kwartier kan zomaar een uur in Nederlandse begrippen zijn. Bereid je daar er op voor dat als een Griek tegen je zegt dat hij er met vijf minuten is, het nog minimaal een half uur duurt. Je zult merken dat je je er – na een paar dagen vakantie – heel niet druk om maakt.
Verder heeft Corfu dezelfde tijdzone als het vasteland van Griekenland, welke een uur vooruit loopt op de Nederlandse. Omdat je op vakantie bent, is dat heel niet belangrijk. Dus leg je je horloge in het laadje van je nachtkastje bij het betreden van het appartement en gesp je het pas weer om je inmiddels gebruinde pols op de dag van vertrek. Niet vergeten dat het vliegtuig dus ook een uurtje eerder vertrekt….
Toiletteren op Corfu
De Grieken hebben er nooit rekening mee gehouden dat de mensheid het nog eens belangrijk zou vinden 8-laags toiletpapier te gaan gebruiken. Vooral bij de wat oudere gebouwen – in Corfu Stad bijvoorbeeld – hebben dus smallere rioleringsbuizen dan in Nederland gebruikelijk. In appartementen is de riolering vaak aangesloten op een zogenaamde cisterne. Toiletpapier zou het organisme daarin verstoren. Daarom wordt gevraagd geen toiletpapier in de toilet te deponeren, maar in speciaal daarvoor aanwezige emmers. Doe dit ook alsjeblieft, om verstopping te voorkomen cq andere problemen te veroorzaken. Denk niet bij het laatste vel: wie na mij komt die redt het wel.
Wandelen op Corfu
Corfu is een wandeleiland. Vanwege de variatie in bodemterrein, je kunt op de vlakte blijven maar ook de uitdaging van de bergen aangaan, is Corfu voor elk wat wils op wandelgebied. Wil je van de gebaande wegen af dan is het een must om een van de honderden smalle, steile, moeilijk begaanbare paden, ook wel donkey trails genoemd, te betreden. Of je een ezel moet zijn om ze te betreden, is niet bekend, feit is dat een wandeling – of zelfs klauterpartij – over deze paden heel pittig kan zijn. Genieten natuurlijk, maar een paar belangrijk tips moet je ter harte nemen:
Neem voldoende water mee om uitdroging te voorkomen. Vergeet niet een pet op te zetten, zeker voor mensen met een brede scheiding. Wandel niet door hoog gras – Corfu heeft een grote slangenpopulatie. Loop daar waar je je voeten kunt zien. In het eerder genoemde artikel kan je meer tips vinden voor een heerlijke wandeling op Corfu
Bellen op of vanuit Corfu
Natuurlijk wil je het thuisfront laten weten dat jij wel goed weer hebt op je vakantieadres! Met je mobiel is het een dure grap om naar Nederland te bellen. Waarom koop je niet gewoon een Griekse telefoonkaart in een van de toeristenshops of supermarktjes in de buurt van je appartement en prop die in je mobiel! Voor een paar euro bel je een heel eind weg en je hebt je eigen Griekse nummer.
Ben je daar echt te zunig voor, koop dan een belkaart. Met een belkaart van €20 kan je vanuit een telefooncel best heel wat vrienden en familie bellen en uitvoerig verhalen over je vakantie op Corfu. Zolang je schoonmoeder maar niet aan de telefoon komt.
Slapen op Corfu
Je nachtrust is je alles. Je wilt toch opladen voor de volgende dag. Als die nachtrust dan verstoord wordt door de in groten getale aanwezige muggen of ander zoemend ongedierte dan kan dat een flinke aanslag op je zonnig humeur zijn. Je kunt je natuurlijk insmeren met Autan of andere kwalijk riekende smeersels en dat helpt best wel als je op een terrasje zit. Je kijkt je achterbuurman eens aan en vraagt: Autan? Yep!, zal hij waarschijnlijk zeggen, want het is een internationaal gebruikt goedje.
Voor in de slaapkamer is er, behalve een klamboe, echter een uitstekend alternatief. Bij winkels als Diellas en AB zijn antimuggen strips voor weinig te koop die middels een elektrisch apparaatje een vrijwel reukloze geur verspreiden waarmee je de muggen pest. ’s Avonds voor het slapen gaan een nieuwe stick, nachtrust gegarandeerd.