Agios Gordios

Verscholen achter een enorme groene bergwand, ligt aan de westkust van Corfu heel statig maar bescheiden Agios Gordis. Wie niet weet van het bestaan van deze leuke vakantieplaats, zal het ook niet gauw vinden want vanaf de andere kant tegen de groene muur opkijkend, vermoed je niet dat er leven mogelijk is. Toch is Agios Gordis een hartstikke leuke plek om je vakantie op Corfu door te brengen! Als je namelijk even wat verder kijkt dan je neus lang is, vind je vaak de plekjes die anderen onthouden wordt.
Toegegeven, je baalt als je net uit Corfu Stad terug bent van het boodschappen doen en je komt er achter dat je het toiletpapier vergeten bent. Voordat je de bergkam weer over gestoken bent, naar de stad om alsnog dat verwenste papier te halen, en weer terug, zijn er allang ongelukken gebeurd. Dus kan je beter in Agios Gordis zelf maar naar de supermarkt lopen en dit onmisbare attribuut aanschaffen. Ondanks dat het misschien wel een dubbeltje duurder is dan bij Lidl.

Strand aan de westkust van Corfu

Je zit gebeiteld aan de betoverende westkust van Corfu, op een van de schilderachtigste plekken van het eiland. Ook nog eens welgelegen aan een heerlijk strand, wat vanzelfsprekend inhoudt dat je ook van het zilte sop van de Ionische Zee kunt genieten. Agios Gordis is prachtig gesitueerd tegen het massief. Een typisch kustplaatsje zoals je er wel meer vindt op de Griekse eilanden. Veel verschil in hoogte wanneer je door de pittoreske straatjes loopt te flaneren en je ogen uitkijkt naar de vaak prachtig gelegen appartementen en hotels. Vanzelfsprekend hebben veel vakantie accommodaties hier zeezicht. Niet te weinig, als je nagaat dat de hoger gelegen appartementen en hotels wel tot 200 meter boven de aan het strand gelegen accommodatie uit torent. Dat is lekker wakker worden! Zeker als je realiseert dat de Gordis baai een van de mooiste baaien van Corfu en misschien wel Griekenland is. Voor diegenen die wat rust in hun kersenpitje zoeken en ontspanning in het drukke bestaan, is een appartement aan deze kant van Corfu een medicijn.
Vanaf het witte zandstrand omhoog kijkend naar de imposant oprijzende muur die in een miljoen tinten groen is uitgevoerd, voel je je klein, maar veilig. Ons kan niets gebeuren, denk je. Over ons waakt Agios Theodori, de massieve bergwand die ons beschermt tegen alle kwaad van de boze buitenwereld. Vakantie op en top.

Lekker uitgaan in nachtelijk Corfu

Het is niet zo erg gesteld met de plaatselijke middenstand van Agios Gordis als in het begin van deze beschrijving gesuggereerd hoor. Het heeft veel uitgaansgelegenheden, voldoende supermarkten, bars en winkeltjes om je hele vakantie door te brengen. Weiger je bijvoorbeeld een auto te huren om dit prachtige Griekse eiland van top tot teen te onderzoeken dan zul je toch niet verveeld raken. Het is bijvoorbeeld een prachtig bosrijk gebied om urenlang te wandelen en kleine dorpjes in de omgeving te ontdekken. Enkele van die dorpjes zijn Kato Garouna en Pendati, waar tijd een ander begrip lijkt te zijn.
Wel een pittige klim overigens vanuit je veilige kustplaatsje, dus geen wonder dat de inwoners je met enige verbazing zullen bekijken als je met een rood hoofd van inspanning en doornat van het zweet hun dorpspleintje betreedt. Overigens zijn ze er niet minder vriendelijk om hoor, dus dit is geen reden weg te blijven.

Zon, zee, strand, eten, drinken, muziek, genieten!

Maar je gaat natuurlijk niet alleen naar Corfu om te wandelen. Het strand en de zee zullen toch de grootste trekpleisters zijn voor de vele vakantiegangers die dit lieflijke Griekse eilandje aandoen. De hele dag lui in je strandstoel hangen, zo nu en dan nippend van een koel drankje en soms eens plonzend in het heldere blauw van de Ionische Zee is dan ook een van de verworvenheden die je vakantie op Corfu zo succesvol kunnen maken. Ook de kleinen kunnen naar hartelust rond dartelen in het langzaam aflopende zandstrand.
Natuurlijk zijn er veel mogelijkheden om watersport te bedrijven, dus gegarandeerd dat je een keer Agios Gordis van boven ziet als je hangend onder een grote vlieger door het zwerk heen suist. Waterskiën, parasailing, of op zo’n opblaasbanaan achter een speedboot aan, het kan allemaal hier. En niet te vergeten: snorkelen! Vanwege de rotsachtige kustlijn is het een paradijs onder water.
Er is genoeg entertainment in dit unieke vakantie oord. Gewoon lekker flaneren langs alle terrasjes, bars en taverna’s, op zoek naar de lekkerste souvlaki of sofrito. Of het mooiste terrasje aan het strand om zo nauwlettend de ondergaande zon vast te kunnen leggen. Veel horeca gelegenheden brengen live muziek of organiseren evenementen als Grieks dansen of ander lokaal vermaak. Aan het eind van de boulevard, vlakbij de opstaande rots in zee, vind je bijvoorbeeld Ortholiti, een prima taverna. Hier wordt op woensdag altijd Grieks gedanst en je kan er heerlijk eten.
Ook de verschillende bars maken het gezellig met een scala aan cocktails, verschillende soorten bier en lekkere muziek tot in de kleine uurtjes.

Backpacking Corfu

Agios Gordis is een geliefde locatie voor backpackers, welke meestal bij The Pink Palace hun bepakking kunnen stallen en zich daarna zonder vorm van proces in zee kunnen storten. Dit hippe hotel doet zijn naam eer aan en is al vanaf kilometers afstand te herkennen aan de kleur, die wat onnatuurlijk afsteekt bij de vele schitterende tinten groen van de omgeving. Of het mooi is, daarover valt te twisten, feit is dat het licht bereisden van over de hele wereld aantrekt. Nou ja, dan mag het een beetje horizonvervuiling zijn.
Agios Gordis heeft ook een heuse bushalte. En niet zo maar een, er komt nog een aantal malen per dag een bus die een lijn onderhoudt met Kerkyra, de hoofdstad van Corfu. Mocht je dus eens iets heel anders willen dan strand, zee, mooie natuur, kortom alles wat een eiland zo aantrekkelijk maakt, dan moet je zeker eens een dagje naar deze bruisende stad gaan.
Corfu Regio: Centraal Corfu