Agios Stephanos

Deze Agios Stefanos (er zijn een aantal dorpen op Corfu die zo heten), welgelegen aan de oostkust van Corfu, is een klein plaatsje dat echter gevestigd is op een enorme oppervlakte. Het bevindt zich namelijk op een uitstekende punt van Corfu, wat met een beetje fantasie ‘schiereiland’ genoemd kan worden. Hier vind je de Ionische Zee op zijn smalst. Op nog geen twee kilometer afstand zie je namelijk Albanië, wat op afstand best het aanzien waard is.

Ontstressen op Corfu

De hele omgeving ademt een sfeer van serene rust uit. Het is dan ook een van de ‘betere’ buurten van Corfu. Niet dat er slechte buurten zijn op Corfu, maar in Agios Stefanos is de stilte, het natuurschoon en de ruimte zo alom aanwezig dat veel – vooral Engelse – miljonairs en celebraties hier een optrekje hebben. Sta je in de supermarkt een broodje te scoren, kan het zomaar gebeuren dat er een Lotus Esprit Turbo met rokende banden voor de deur stopt en James Bond zich naar de drankafdeling spoedt, op zoek naar een Martini. Tip: niet op het raam van de Lotus tikken. Zie For Your Eyes Only, die voor een belangrijk deel op Corfu opgenomen is. Ook andere zogenaamde sterren en beroemde burgers vinden hier hun broodnodige rust en ontspanning, wat veel zegt over de omgeving.
Helemaal beneden is een kleine gezellige haven, waar het vooral een komen en gaan is van zeiljachten, motorboten en ander vaartuig. Aan de haven zijn een paar goede taverna’s, bars, souvenirshops en andere gelegenheden om het vakantiebudget aan te spreken. Het is een speciale sensatie om op een terrasje vanachter een koude klets over de prachtige baai te kijken. Het wegdromen over verre idyllische oorden met witte stranden en palmen start daar onwillekeurig.
In de haven kan je een bootje huren. Het is zeker de moeite waard om zelf eens een boottocht langs de schitterende oostkust van Corfu te maken. Je zult versteld staan van de vele stille en verlaten strandjes die je in de nabijheid van Agios Stefanos zult vinden. Het avontuur lokt altijd hier. Voor je het weet sta je met een woeste kaperspet op het verwilderde hoofd schatten op te graven. Natuurlijk bestaat in de buurt ook de mogelijkheid om een georganiseerde boottocht te maken.

Weelderig Corfu

De omgeving van Stefanos is zeer weelderig aan begroeiing van uiteenlopende soort en dat maakt dit gedeelte van Corfu tot een uitstekend wandelgebied. Verwacht hier geen dampend nachtleven totdat het daglicht voorzichtig weer zijn intrede doet. Daarvoor ga je naar de omliggende plaatsen Nissaki, Kassiopi of Barbati. Wil je echter die zojuist aangeschafte wandelstappers grondig inlopen, dan zit je in Agios Stefanos goed.
Behalve de verschillende stranden van Stefanos heb je ook de beschikking over dat van Avlaki. Een langgerekt strand met daarachter de fantastische kleurenschakering van de zee. Alleen al de meer dan 16,7 miljoen kleuren van het water maken een bezoek meer dan de moeite waard. Ook het naastgelegen bos is van overweldigende schoonheid. Vanwege de soms drukkende stilte en de grillige natuur wordt het door de Grieken ook wel Het Enge Bos genoemd.