Demon de kat

Vanaf de dag dat haar naam in een artikel in National Geographic verscheen, naar aanleiding van een heroisch gevecht en haar uiteindelijke overwinning, begon ze een beetje ijdel te worden. Ze kreeg ‘maniertjes’, zeg maar. Begon haar personeel – mijn vrouw en ik – een beetje te commanderen en ging gedrag vertonen dat je normaal alleen ziet bij verwende supersterren en beroemde diva’s.
Ze stopte met het vangen van muizen, ratten en ander ongedierte. Dat behoorde niet meer tot haar takenpakket, vond ze. Als we een kat wilden die dergelijke plaag- en knaagdieren ving, dan moesten we maar de een of andere zwerfkat van de straat halen, maakte ze ons duidelijk.

Waar we op een gegeven moment bang voor waren, gebeurde inderaad. Demon transformeerde van een vrolijke sportieve kat met verantwoordelijkheidsgevoel in een BLK (Bijzonder Luie Kat). Ze ontwaakt op een moment dat haar maag aangeeft dat er ontbeten moet worden en laat ons dat in woord en gebaar duidelijk weten. Heeft ze haar maaltje op dan trekt ze zich weer terug op een plekje in de luwte, om heel snel weer in slaap te vallen. Aan het eind van de dag vervoegt ze zich weer bij ons en vraagt zich hoofdschuddend af waarom het diner nog niet klaar staat voor haar. Om zich daarna voor te bereiden op de lange nacht. Zo ziet haar dagindeling er een beetje uit, kan je het geloven?

OK, ze is met haar tien jaar niet meer een van de jongsten, dus we verwachten niet van haar dat ze de godsganselijke dag achter muizen, hagedissen en slangen aan zit. Maar hé, het is een gezonde kat, en een actief bestaan is gewoon goed voor haar, toch? Ledigheid is des duivels kussen, luidt het spreekwoord.

En zo gebeurde het vorige week op een dag dat ik haar weer languit als een dooie zag liggen slapen in de schaduw, dat ik een beetje moe werd van haar extreme luiheid. Dus ik waarschuwde haar dat het op deze manier de verkeerde kant op gaat met haar gezondheid. En dat het voor haar eigen bestwil goed zou zijn om weer enige activiteiten te gaan ontplooien, in plaats van de hele dag maar in en om het huis te liggen luieren. En weet je wat ze antwoordde?