Gouvia

Bij de meeste mensen die wel eens op vakantie geweest zijn op Corfu, is Gouvia niet onbekend. Het is een van de meest centrale kustplaatsen van Corfu, en daarom populair bij veel touroperators om hun gasten hier onder te brengen. Met busladingen tegelijk worden ze hier gedropt om vervolgens uit te zwermen naar de hotels en appartementen.
Gouvia is, na Dassia en Ypsos, dan ook een van eerste plaatsen waar het massatoerisme op Corfu zijn oorsprong vond. Overbodig te zeggen dus dat Gouvia heel erg toeristisch is. In de twee lange straten die het zeer gezellige centrum vormen, is het een druk komen en gaan langs alle barretjes, juweliers, souvenirshops, restaurants, appartementen, supermarkten, karaokebars, kledingwinkeltjes en andere tekenen van moderne vakantiebestemmingen. In deze straten zul je dus niet snel een ezel tegenkomen, schrijlings bezeten door een Griekse dame in het zwart, noch een Corfiotische boer die gebukt gaat onder het gewicht van een aantal zakken gevuld met olijven of andere veldproducten. Deze attributen hebben plaats moeten maken voor andere vormen van vertier.

Strandplezier aan de oostkust van Corfu

Ondanks het veranderde karakter van Gouvia toch geen kwaad woord over dit plaatsje aan de oostkust van Corfu! Feit blijft dat het bijvoorbeeld een heel leuk, lang gerekt en gevarieerd strand heeft. En zo gemakkelijk te bereiken, want op loopafstand. Je hoeft er geen enkele moeite voor te doen om dagelijks je zonuurtjes te pikken. De omgeving van Gouvia is net niet zo vlak als een biljartlaken, maar daar is alles mee gezegd. En een leuk strand hoor, met een langzaam dieper wordende baai.
Aan de overkant van deze schilderachtige baai vind je Komeno, waar het mooi op uitkijken is. Neem je de moeite om je hoofd een klein beetje naar rechts te draaien dan vergaap je je aan de wijdsheid van de Ionische Zee.
Er is een hoop vertier aan het strand, met veel watersportmogelijkheden. Zoals op bijna alle drukbezochte stranden van Corfu is aan alles gedacht, variërend van strandbedden tot parazeilen, parasols, waterfietsen en -skiën. Je kunt er zelfs heerlijk zwemmen, of gewoon aan het strand liggen!
Maar ben je het na een paar uur zon- en strandplezier even een beetje zat dan sta je binnen vijf minuten weer in een van de straten van Gouvia om een lekkere souvlaki te scoren met daarnaast een groot glas koel bier of een lekkere vers geperste jus. Dat is pas vakantie! Zo Nederlands is Gouvia georiënteerd dat je bij veel horecagelegenheden in onze landstaal gelokt wordt.
Beste voorbeeld daarvan is te vinden op het snijpunt van beide hoofdstraten, nabij de kleine rotonde. Een Grieks restaurantje genaamd Tzou Merka presenteert haar waren niet alleen in het Nederlands, hun assortiment bestaat grotendeels uit de topproducten van de Hollandse keuken: broodje kroket, fricadel speciaal, patatje pinda en andere zegeningen vanuit het thuisland! Is een vakantie op Corfu niet fantastisch?

Wandelplezier en ander entertainment

Voor de verwende vakantieganger is er veel te beleven in Gouvia en omstreken. Naarmate de avond vordert loopt het centrum gezellig vol met mensen van allerlei achtergronden, talen en standen die vertier zoeken in eten en drinken, muziek, zang en dans. Naar goed Grieks gebruik gaat dit tot in de kleine uren van de zwoele nacht door.
Diegenen die niet zoveel op hebben met al dit moderne entertainment hoeven zich hierdoor echter niet af te laten schrikken om hier vakantie te vieren. Gouvia kent namelijk een prachtig achterland dat zich uitstrekt naar de schitterende omgeving van Temploni. Aan de andere kant van alle vertier bevindt zich een uitgestrekt heuvelgebied met veel stille weggetjes, schitterende vergezichten, smalle zandpaden, mooie landerijen en oude vergeten concentraties van oorspronkelijke huizen en schuren waar de tijd stil staat.
Tevens is het de ideale uitvalsbasis om wat van Corfu te ontdekken. Je zit op een kwartiertje bussen van Corfu Stad, de zoemende en bruisende metropool en tevens hoofdstad van het eiland. Huur je een auto of scooter dan steek je gemakkelijk het eiland over naar de westkust van Corfu, met bijvoorbeeld alle stranden van Paleokastritsa.
Of je snort via de oostelijke kustweg zomaar een eind weg naar de PantokratorKassiopi of zelfs het geheel noordelijk gelegen Acharavi. Naar volle overtuiging kunnen we dus stellen: never a dull moment in Gouvia!