Paleokastritsa

Paleokastritsa is eigenlijk op zichzelf een toeristische attractie. Dit kilometers lange dorp halverwege de westkust van Corfu is een van de meest bezochte plaatsen van het eiland vanwege haar buitengewone schoonheid. Paleo, zoals het door de Grieken meestal genoemd wordt, bestaat uit een groot aantal stranden, baaien, schiereilandjes en rotsformaties. Dit alles goedkeurend van boven gadegeslagen door een hoge rotswand die overvloedig begroeid is met duizenden olijfbomen en ander groen. Al met al een majestueus stukje Corfu, waar het goed vertoeven is. Zo goed zelfs dat Odysseus himself zijn zeilvakantie onderbrak voor een bezoek aan Paleokastritsa. Volgens de bewoners is deze bekende mythologische figuur hier tenminste aan land gekomen. Wellicht zijn zij echter enigszins bevooroordeeld.

Waterpret op Corfu

Hier vind je de mooiste snorkelgebieden van Corfu. Geen groter plezier dan met een pijpje op het hoofd te dobberen langs de kilometers strand die Paleo rijk is. Vanwege de vele rotsformaties aan deze kant van het eiland is er veel te genieten onder water.
Daarna is het altijd lekker opdrogen bij een van de vele beach bars. Moe van het gesnorkel, maar met een verse versnapering in de hand drijf je al snel weg op de lounge muziek die uit de speakers klinkt. Het bijna altijd aanwezige zonnetje maakt je oogleden zwaar en voor je het weet droom je van onderwater paradijzen, enorme vissen en verzonken schatten.

Tip! Schaf een paar waterschoenen aan. Aan sommige stranden in deze idyllische kustplaats houden zee-egels domicilie. Een wedstrijd met een zee-egel wie als eerste opgeeft, verlies je altijd. De ervaring leert dat het een pijnlijk ongenoegen is om enkele tientallen naalden uit je voetzool te peuteren.

Toeristisch Corfu ontdekken

Traditionele restaurants, gezellige bars en strandtenten, leuke winkeltjes, auto- en scooterverhuur en nog veel meer vind je allemaal langs de kilometers lange weg van het begin van Paleo tot aan het einde. Ben je eenmaal aan het uiteinde van dit voormalige vissersdorpje gekomen dan wacht je wat moois. Aan de linkerkant zie je een schitterende baai met aan weerszijden hoog uit het water oprijzende rotsen. Het diep blauwe water verklapt dat het daar wat dieper is dan bij veel andere stranden. Wellicht verklaart dat de rijke visgronden. Feit is dat hier altijd veel vis gespot wordt, vaak van een flink formaat. Niet van het formaat reuzenhaai, maar toch groter dan veel van de aquariumvis die normaal gezien wordt.
Rechts is een andere baai, die weer heel andere kleuren laat zien. Hier heb je de gelegenheid de auto te parkeren en een dagje aan het strand door te brengen.

Wandel- en fietsvakantie op Corfu

Wie niet in is voor een luiervakantie – daar bedoelen we niet per definitie ouders van zeer jonge kinderen mee – kunnen hun hart ophalen in Paleokastritsa. De hele omgeving ademt gewoon de sfeer van ontdekking. Allereerst natuurlijk de vele stranden die Paleo rijk is. Je kunt elke dag een nieuw strand ontdekken tijdens je vakantie op Corfu.
De bergwand die Paleo afschermt van het binnenland wordt doorkruist door honderden bergpaden, smalle weggetjes en zelden belopen trajecten. Trek de stoute schoenen aan en begeef je op weg naar weer een aparte afslag van het pad dat je de dag ervoor met zoveel plezier ontdekt hebt. Om daar weer nieuwe dingen te ontdekken. Het bovenliggende plaatsje Lakones is ook zeker de moeite van een bezoek waard!
Ook voor fietsers is de hele omgeving van Paleo een waar paradijs. Je vergroot je radius natuurlijk wel met een tweewieler, dus heb je de kans te genieten van de mooiste vergezichten over de westkust van Corfu. De echte stijgers beklimmen de bergkam richting Krini en Makrades en genieten daar urenlang van een onvoorstelbaar uitzicht over het binnenland van Corfu. Wil je het helemaal goed doen dan rij je gelijk door naar Angelokastro, een van de voormalige uitkijkposten van Corfu. Alleen voor getrainde wielrenners!

Al het goede van Corfu

Kers op de taart is het Theotokis Klooster dat zich aan het einde van de weg omhoog bevindt. Langs een bochtig slingerweggetje heb je onderweg al gelegenheid Paleo vanuit de hoogte te zien. Vanwege al dit moois is het zaak om het enige stoplicht dat Paleo rijk is, niet over het hoofd te zien. Het staat namelijk op dit traject en is daar neer gezet om te voorkomen dat komende toeristen in botsing komen met gaande. Ga dus pas rijden als het licht groen is. Het is niet leuk om 200 meter achteruit te moeten rijden langs de vele bochten en afgronden omdat een file met voorop een nukkige buschauffeur jou tegemoet komt rijden.
Aan de zee in het op veel plaatsen mogelijk zich, behalve met zwemmen, sportief op te houden. Duiken, waterskiën, rondvaarten, paragliding en andere dingen die je niet in je zondagse pak doet. Je kunt er ook een waterfiets huren, maar onder Nederlanders is dit merkwaardige voertuig niet populair. Dit heeft waarschijnlijk te maken dat ze thuis al genoeg waterfietsen als ze in de herfst naar hun werk gaan.
Leuker is het daarom een boot te huren en op zoek te gaan naar bijvoorbeeld de grotten van Paradise Beach. Dit is een van de attracties die de rechtgeaarde toerist niet mag vergeten. Je vindt er het mooiste water, niet alleen erg helder en blauw, maar ook zeer koud. Zwemmen in deze grotten doen alleen de bikkels onder ons. Aangezien de meeste toeristen geen bikkels zijn, wordt er maar zelden gezwommen.
Ook ’s avonds blijft Paleokastritsa bruisen. De restaurants, disco’s en bars openen hun deuren en ontvangen vriendelijk hun in groten getale flanerende gasten.