Je bekijkt nu Beroemd Corfu

Beroemd Corfu

In heden en verleden heeft Corfu altijd een grote aantrekkingskracht gehad op mensen. Niet alleen toeristen bezoeken het Groene Eiland van Griekenland frequent, ook de zogenaamde ‘Groten der Aarde‘ verheugen zich massaal in een verblijf op Corfu.

De Royals

De bekendste en beroemdste van allemaal is zonder twijfel Sombere Sissy. Zij was zo kek op Corfu dat ze kosten noch moeite spaarde en er een prachtig paleis liet bouwen, wat ze vernoemde naar haar grote Griekse held Achilles. Op Corfu bracht zij haar meest gelukkige momenten door. Niet alleen vanwege de schitterende natuur, de zee en de rust, maar ook omdat ze hier buiten bereik van de tentakels van haar schoonmoeder was.
Ook keizer Wilhelm II was een regelmatig bezoeker van Corfu. De man was Keizer van Duitsland en dat was in zijn dagen nog een zeer arbeidsintensieve baan. Om de batterij toch opgeladen te houden, kwam hij zo vaak als zijn bezigheden hem toelieten naar zijn geliefde Corfu. Daar liet hij zich vertroetelen in hetzelfde optrekje waar Sissy zich zo op haar gemak voelde, Achilleion.
Wilde hij eens wat anders dan bracht hij zijn vakantie door op de Kaisers Throne, waar de schitterende zonsondergangen hem de rust en sereniteit brachten waar hij soms zo naar hunkerde.
Verder gaf Philip, prins-gemaal van Koningin Elisabeth van Engeland, op Corfu zijn eerste schreeuw. Philip kwam in Mon Repos ter wereld als Prins Philippos van Griekenland en Denemarken en volbloed lid van de Griekse Koninklijke familie.
Ook Prins Bernhard laafde zich op Corfu regelmatig aan het rijke Griekse leven. In de wateren van Corfu was hij regelmatig te zien op de Jumbo VI, het jacht waarop hij zich tegoed deed aan meer dan goed voor hem was.

Corfu en de kunst

Goethe, Oscar Wilde en andere denkers vonden in Corfu hun muze. Dan waren daar natuurlijk de broertjes Durrell, Henry Miller en Edward Lear, die op Corfu tot grootste pennevruchten kwamen.
Ook schilders en componisten lieten zich niet onbetuigd in hun loftuitingen op Corfu. Geïnspireerd door de vele schitterende vergezichten, weelderige landschappen en lieflijke stranden creëerden zij het ene meesterwerk na het andere, volvoerd als ze waren door de schoonheid van dit Griekse eiland.
Corfu heeft ook een hele reeks van (voornamelijk Griekse) beroemde schilders en muzikanten opgeleverd. De bekendste zangeres – voor Nederlanders tenminste – is natuurlijk Vicky Leandros, winnares van het songfestival in 1972. Zij is op Corfu geboren en heeft nog steeds een villa op het eiland. Hier bezoekt zij regelmatig haar familie, als haar drukke schema het toestaat.
Ook Xaris Alexiou, een mooie dame, maar vooral internationaal een zeer beroemde Griekse zangeres, is een regelmatig geziene gast op Corfu. Hetzij om op te treden, dan wel voor recreatieve doeleinden. Het moet een feest zijn haar eens onder een parasolletje op het strand te zien liggen. Een concert van haar bezoeken lijkt mij overigens ook erg leuk.
De jongeren onder ons kennen wel Sakis Rouvas, die sinds de jaren 90 internationaal flink aan de weg timmert. Hij is geboren en getogen op Corfu en is zijn roots niet vergeten.
Wie zeker niet vergeten mag worden als op Corfu geboren beroemdheid, is Rena Vlachopoulou. Deze lieflijke en knappe vrouw, die tot op vandaag een van de beroemdste actrices van Griekenland is, aanschouwde het levenlicht op Corfu en groeide van daaruit op tot een grote ster. Bij wijze van tegenprestatie is het theater in Mon Repos naar haar vernoemd.

Corfu en de mythe

Zelfs mythologische helden en goden als Odysseus, Alkinoos, Achilles en Dionysos konden geen weerstand bieden aan de roep van het eiland. Regelmatig onderbraken zij hun drukke bezigheden als oorlogvoering, het onderwerpen van naties, het uitroeien van hun rivalen en het veroveren van damesharten, om op Corfu weer even op adem te komen.
Minder mythische personen als Roman Abramovitsch, Silvio Berlusconi en Lady Camilla hebben op Corfu een optrekje. Net als Roger Moore, de familie Rothchild, Gianni Agnelli en andere wereldburgers die het breed kunnen laten hangen, kan het zomaar gebeuren dat je deze mensen een visje ziet verorberen, of hun tanden in een lekkere bifteki ziet zetten. De jetset maakt goede sier met Corfu. Het zegt alles over de aantrekkingskracht van Corfu.